halový jev

28.11.2009 06:00

Podivuhodný kruh se v noci z neděle na pondělí objevil kolem Měsíce. Šlo o halový jev.

Obří kolo kolem dorůstajícího Měsíce mohli pozorovat lidé, kteří se v neděli večer koukali na oblohu. Zajímavý úkaz se podle odborníků objevuje jen několikrát do roka a můžou za něj atmosférické jevy.

"Jedná se o takzvané měsíční halo. Je to jev příbuzný duze, protože vzniká lomem světla na drobných kapičkách vody,“ řekl pro tn.cz vedoucí petřínské hvězdárny Jakub Rozehnal.


Kruhy kolem Měsíce se můžou vyskytnout několikrát do roka, ale ve městech je často ruší takzvaný světelný smog, tedy přesvícená obloha od pouličního osvětlení nebo billboardů.
 
"Lidé si odvykli koukat se na oblohu, proto některé tento úkaz zarazil. Zaznamenali jsme dnes několik telefonátů s dotazy ohledně kruhů kolem měsíce. Přitom je to jev poměrně častý. Někdy se dokonce mohou objevit i kruhy dva,“ dodal Rozehnal.
 
Měsíční halo přišlo jen několik dní před dalším zajímavým astronomickým úkazem.

"Ve čtvrtek 31. prosince totiž dojde k částečnému zatmění Měsíce. Úkaz bude z území České republiky pozorovatelný v celém průběhu a ve 20 hodin 23 minut, kdy nastane jeho maximální fáze, bude Měsíc vypadat, jakoby jej někdo z pravého dolního okraje začadil černým kouřem,“ sdělil Petr Horálek z Astronomické společnosti v Pardubicích.

Vyhledávání

Kontakt

Rybky-rybicky 101 00 Praha-Praha 1 65055121